BAHAN:
25 gram salmon yang dihiris panjang
20 gram tuna yang dihiris halus
20 gram avokado dihiris nipis
1 keping rumpai laut
30 gram nasi (beras sushi) yang dimasak dan disejukkan
5 gram telur ikan (tobiko)
Sedikit cuka beras
Sedikit garam dan gula
CARA MEMBUAT:
1. Kukus nasi sushi dan campurkan sedikit cuka beras yang dipanaskan di atas api kecil bersama sedikit garam dan gula.
2. Tutup nasi dan sejukkan dalam peti sejuk di bahagian bawah.
3. Letakkan sekeping kertas rumpai laut di atas papan pemotong dan ambil nasi tadi, ratakan di atasnya. Tekan lapisan nasi ke atas kertas tadi perlahan-lahan.
4. Ambil hamparan sushi (sushi mat), letakkan di atas nasi tadi. Terbalikkan hamparan itu berhati-hati supaya rumpai laut berada di lapisan atas.
5. Letakkan tiga hirisan avokado sebaris dan tiga hirisan salmon sebaris lagi di hujung kertas rumpai laut tadi jauh dari anda. Ia akan menjadikan dua barisan melintang.
6. Mulakan menggulung nasi tadi dari bahagian tiada ikan salmon dan avokado ke atah atas. Gunakan hamparan untuk menggulung. Tekan untuk mendapat gulungan padat.
7. Letakkan ikan tuna di atas gulungan tadi, balut dengan plastik pembalut makanan.
Friday, February 19, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment