BAHAN:
## 25 gram salmon yang dihiris panjang
## 20 gram tuna yang dihiris halus
## 20 gram avokado dihiris nipis
## 1 keping rumpai laut
## 30 gram nasi (beras sushi) yang dimasak dan disejukkan
## 5 gram telur ikan (tobiko)
## Sedikit cuka beras
## Sedikit garam dan gula
CARA-CARA :
1. Kukus nasi sushi dan campurkan sedikit cuka beras yang dipanaskan di atas api
kecil bersama sedikit garam dan gula.
2. Tutup nasi dan sejukkan dalam peti sejuk di bahagian bawah.
3. Letakkan sekeping kertas rumpai laut di atas papan pemotong dan ambil nasi tadi,
ratakan di atasnya. Tekan lapisan nasi ke atas kertas tadi perlahan-lahan.
4. Ambil hamparan sushi (sushi mat), letakkan di atas nasi tadi. Terbalikkan
hamparan itu berhati-hati supaya rumpai laut berada di lapisan atas.
5. Letakkan tiga hirisan avokado sebaris dan tiga hirisan salmon sebaris lagi di
hujung kertas rumpai laut tadi jauh dari anda. Ia akan menjadikan dua barisan
melintang.
6. Mulakan menggulung nasi tadi dari bahagian tiada ikan salmon dan avokado ke atah
atas. Gunakan hamparan untuk menggulung. Tekan untuk mendapat gulungan padat.
7. Letakkan ikan tuna di atas gulungan tadi, balut dengan plastik pembalut makanan.
Friday, February 19, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
ish mcm susahje...x de yg senang ke...beras shushi tu yg mcmane
ReplyDelete